söndag 11 augusti 2013

Mareld och kustmys

Igår kväll fick vi äntligen se lite mareld! Detta fantastiskt vackra fenomen! Svante slet av sig kläderna och hoppade i vattnet och badade :-) Noah och jag stod bara och såg fascinerat på.
För er som aldrig sett mareld eller hört talas om det ( jag hörde talas om det för första gången för två år sedan....kanske hade hört det förr men inte tänkt på det i så fall...) så är mareld ett ljusfenomen i vattnet. Det liksom gnistrar och glimrar om man drar runt i vattnet på kvällen med en pinne. Mareld är plankton som är självlysande. Det är framför allt en viss typ av plankton som under algblomning framkallar ljusblixtar i vattnet när de samlas i tillräckligt stora hopar så skapas mareld som sena augustinätter lyser upp båtarnas köl på ett magiskt sätt. 

Igår paddlade Svante från Korsö till Fjällbacka och bytte gastuben....vi hade bestämt att bara ligga där och bara vara hela dagen och så tog gasen slut.... Men istället för att åka in med båten så paddlade Svante med jajamen fram och tillbaka :-) Undertiden njöt Noah och jag av ön. Badade, läste och Noah samlade musslor och tillverkade ljusstakar. 

Idag förflyttade vi oss från Korsö in till Fjällbacka när det började blåsa upp. Solen strålade och vinden friskade i, dessutom började det bli dags att fylla på med lite ström. Väl i Fjällbacka fick vi tag i en rätt dålig plats med tanke på vind läget. Båten slet och drog och vi hade kraftig vind från sidan. Vi gick en sväng i det mysiga Fjällbacka. Tittade i butiker b.la. Tyvärr får vi nog säga att vi blev något besvikna.....Fjällbacka är jättemysigt men priserna löjliga även om man till och med kallar det rea! Att sedan dessutom ta 310:- i hamnavgift + 40:- för el när vi har lång väg till både toalett och dusch samt låg helt oskyddat i vind på 10 m/s??? Dessutom när vi reagerade på priset så kunde killen på hamnkontoret med att säga "- men imorgon är det billigare för då är det lågsäsongspriser".....??? Vad hjälpte det nu?? 
Hm... Vi gjorde mat och lämnade ett blåsigt Fjällbacka och begav oss åter ner mot Hamburgsund för att kolla läget där. Vi visste ju dessutom att det var skyddat där. Vi tog oss ner i sol och blåst men det såg allt lite trångt ut där så vi gick vidare lite till mot ett ställe Svante visste låg skyddat och var mysigt vid Lilla Hamburgö. 
Så här ligger vi nu och har det hur lugnt och skönt som helst, gratis! Ström hann vi få påfyllt tillräckligt i Fjällbacka så vi klarar oss ett tag till. 
Vi har redan följt öns regel att skriva våra namn där uppe i stenar ( Noah, Lohm och Cocos) :-)
Klättrat och fotat lite så nu är det kortspel och mys som gäller. Självklart hoppas vi på lite mareld ikväll med. 
Å nu kom det en säl på besök precis bredvid båten!! Måste dra ;-) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar