torsdag 8 augusti 2013

En eloge till Skärhamns hamnvärd!


I förrgår gick vi en kort sträcka från naturhamn för att ta oss in till Skärhamn och handla lite. 
Vi visste att vädret skulle vara så där och vindarna skulle friska i, men än så länge på dagen hade vädret visat att prognosen var fel....Solen strålade och det blåste inte särskilt mycket så efter lite bad och bus så begav vi oss in till Skärhamn. På den korta sträckan in började det blåsa upp ordentligt och när vi kom till hamnen så var det mulet och vindstyrkan var uppe i ca 11 m/s. Självklart var det fullt inne i hamnen, vi cirkulerade sakta.... Flera hade lagt sig utanpå varandra och det var vi inte särskilt sugna på egentligen. När vi skulle vända båten kom en ordentlig vindby och pressade ner båten och det lockade inte särskilt mycket att behöva åka ut från hamnen igen....Då dyker en ung kille upp i en liten motorbåt bredvid vår båt. Först tycker Svante han är lite ivägen för han tänker vända runt båten igen. Då börjar han prata med oss och berättar på vilka två ställen vi skulle kunna lägga oss. Han var hamnvärd och visste att vindarna skulle friska i ännu mer så han visade oss en plats. Det var visserligen utanpå en annan segelbåt men nu tyckte vi inte det spelade någon roll....Vi skulle ju kunna åka ut igen till kvällen när vinden avtagit något. 
Nu visade det ju sig dessutom att segelbåten var en stor, rejäl träbåt som ingen bodde på! Gubbarna som satt i hamnen och hade koll på allt och alla berättade sen att den båten inte lämnat hamnen under de senaste 2 åren så där låg vi bra :-) Dessutom var den ju rejält stabil ( om man kan uttrycka sig så...).
Vi låg till och med så bra att vi blev kvar över natten och tog det lugnt i Skärhamn och utforskade stället lite. Vi hittade b.la en bokaffär/ nautiskt antikvariat. Där shoppade vi loss ordentligt.  Han var mycket trevlig och hade bra priser. Vi gick därifrån med 10 böcker för ca 350:-! Några nya och någon begagnad men ändå. Det blev mest olika seglarhistorier och några stickböcker. Vi blev mycket nöjda. Därefter bar det av mot naturhamnen på Brandskär för att möta upp bekanta till Svante. 
Det blev en mycket trevlig och skön tisdags kväll på berget. Tack Pär och Emma för sällskapet! 
Och återigen.... Stort tack till hamnvärden i Skärhamn. Helt klart en service fler hamnar borde ha. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar