torsdag 3 juli 2014

Danska "pärlor" värda att uppleva

Just nu befinner vi oss Aerö, så långt söderut som vi kommer att gå denna gången. Tyskland är bara ett stenkast bort.

Innan vi skulle ge oss iväg från Sverige så försökte jag hitta olika tips om mysiga ställen att se när man seglar i Danmark. B.la så läste jag då i en "tråd" om hur en man beskrev det som att det inte finns så mycket speciellt ner genom Lilla Bält……ja han nämnde Middelfart men inte mycket mer….jo Läsö kan man hitta många som skrivit om med. När vi nu seglar runt här och upptäcker det ena mysiga stället efter det andra så funderar vi klart över var den personen har varit….Tilläggas ska också att vi har fram till i förrgår endast mött en svensk båt till havs sedan Grenå! Här i Aerosköping ligger 2 till av hur många som helst. Vi har pratat med det ena svenska paret som är från Lund och de upplever precis som vi att det är väldigt lite svenskar och seglar ner Lilla Bält och runt Fyn. Varför? Här finns så mycket fint!! Öarna är ju absolut våra favoriter och till nästan alla öar går färjor med så om du inte seglar men vill uppleva Danmark så rekommenderar vi det starkt!!

Vår resväg hittills har sett ut så här: Startade i Vallda Sandö 22/6 över Kattegatt till ön Anholt (mysig och Noah älskade stranden), därefter till Grenå där vi stannade en dag extra ( hur många har verkligen sett Grenå och inte bara åkt igenom när man kommit med färjan?? Riktigt mysigt i stan!), vidare till Samsö (fantastiskt grön och vacker ö med mycket gott vatten och fina badstränder), Juelsminde ( mysigt hamn men en skön hamnkapten), till Middelfart ( fantastiskt mysig stad och gamla hamnen genuin. Tumlare går inte att missa att se!!), vidare till Bågö (kändes lite som naturhamn, mysig ö dit danskarna själva åkte för att bada) och nu är vi i Aerösköping som är en mycket gammal, välbevarad by.

Vi rekommenderar starkt en seglingstur runt Fyn så här långt i alla fall!


Mer om Aerösköping! Byn där det inte finns två likadana hus och där husen lutar åt alla håll och kanter utan en rät vinkel! Så charmigt! Det går lätt att fördriva några timmar genom att bara titta på alla roliga hus. Den här byn har fått utmärkelse då man här har på ett demokratiskt sätt hjälpts åt att bevara så mycket som möjligt av det gamla. Det är väldigt hårda restriktioner om något nytt ska byggas. Varvet finns kvar och är aktivt. Microbryggeri med egen öl ( riktigt goda) finns.
Idag tänker vi dock lämna denna byn för en kortare segling längre ner på samma ö, till Marstal. Det blåser endel och det passar med kortare segling och vi är nyfikna på denna ön med innan det bär av norrut igen.

Vi har det toppen och längtar inte hem ;-)
Lite vykort har vi skrivit idag förresten!!! Och jösses vad dyrt det är att skicka!! Vad hände där!! Den äldre generationen som inte läser bloggar tycker det är rätt mysigt med kort….. men när frimärken från Danmark kostar 14:- styck!!??!! Då skriver man inte så många….Men några fick det bli ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar