tisdag 22 juli 2014

Hemma igen... lite sammanfattning av vår semester segling i Danmark

Sitter här i sittbrunnen i morgonsolen med en koppkaffe och njuter i vår hemma hamn….visserligen ska jag strax gå till jobbet en stund och Svante är redan på sitt, men trots att vi redan är tillbaka och jobbar så slutar vi inte att njuta av dagarna och som är och minnena från vår semester.
Vi brukar ha semester i augusti och när vi då kommit tillbaka från semestern så har ju nästan sommaren varit slut, i år har vi haft tidig semester och det är mycket kvar av sommaren och det känns riktigt lyxigt!

När jag ändå nämner det här med tidig semester så kan jag direkt berätta att förutom det jag nämnde ovan så är vi väldigt nöjda med att ha haft tidig semester även av den anledningen att det inte har varit knökfullt i hamnarna i Danmark. De sista tre hamnarna vi besökte innan vi åkte hem, när högsäsongen hade börjat, var faktiskt inte särskilt roliga alls, vi ville bara därifrån. Tilläggas kan då att i två av dessa hamnar hade vi varit på vägen ner och sett en helt annan sida av då.
I Sverige har vi regler om att det inte får ligga mer än två båtar utanpå varandra och det handlar ju mycket om säkerhet men i Danmark finns ingen sådan regel och i dessa sista hamnar nu i högsäsong var det inte ovanligt att det låg sex båtar utanpå varandra plus ytterligare inkilade med fören mellan de andras akter!!! Visserligen var morgonunderhållningen till kaffe lite speciell ;-) När de längst in ska ut….ja det går knappt att beskriva hur det såg ut. På grund av detta så gick många iväg tidigt till nästa hamn för att få plats men det enda det ledde till var ju att de hamnade innerst och fick en massa människor som gick över deras båt. När vi kom in i hamnar, vilket sällan var tidigt så var vårt mål hela tiden att inte behöva lägga oss utanpå någon och det klarade vi bra. Vi lyckades hitta ställen vid pirer, halvtrasiga bryggor, gamla färjeläger m.m där ingen ville ligga men det funkade bra för oss tack vare vår "slussbräda" som vi hade med oss och kunde lägga utanpå fendrarna. Mycket bra! Det var inte en gång folk satt och tittade, så där som man gör när en ny båt kommer in i hamnen, och funderade på vart vi skulle ta vägen…..vem vi skulle lägga oss utanpå…..sen åkte vi ur hamnen och de trodde nog vi gav upp….vi gjorde i ordning båten i lugn och ro och gick sedan in och lade oss på stället vi tittat ut och många nyfikna blickar och tappade hakor sågs runt omkring.
Det ska tilläggas att detta var något vi bestämde oss tidigt för att göra. Gå in, kolla av, gå ut eller cirkulera medans vi förberedde det vi kommit överrens om. Kommunikationen ombord på Black Pearl har varit fantastiskt bra mellan oss alla tre. Noah har varit  en jättebra hjälp samt att han är snabb och smidig när det behövs. Detta har i sin tur lett till att det har varit en mycket god stämning ombord mest hela tiden…..det trodde vi kanske inte riktigt med en 14 åring ombord ;-)

Några små nackdelar med att segla i Danmark har varit att det är väldigt grunt på många ställen!! Det stämmer inte alltid med sjökorten eftersom det är sand överallt och när det blåser mycket kan det flytta sig. Vi hade tur och tuchade bara med botten mot sand. Vi hörde det sjungande ljudet men vi hade också sett på ekolodet att det grundade upp så vi tog det lugnt och var lite beredda och hade pratat om vad vi skulle göra om det hände så det gick bra. Våra vänner från Göteborg som vi träffade på Klintholm hade gått på vid ett ställe och blev sittande i 12 timmar! På natten när högvattnet kom hade de kommit loss. De hade is i magen och väntade in det :-)
Lite på grund av det ovan med all sand och så, så finns det knappt några natur hamnar. Ibland har vi kommit in i små hamnar som skulle kunna varit en natur hamn men lik förbaskat så sitter det en betalautomat och någon från byn som sedan kommer som hamnkapten och kollar. Det gör att alla nätter kostar! Den billigaste kostade 120 dk och den dyraste 195 dk men de flesta låg mellan 145-175dk. Dusch ingår oftast inte i priset, kostar ca 5 dk för 4 minuter. Vi har badat mycket och när vi har kommit någonstans med gratisduschar så har vi passat på.

Extra bra där emot är b.la att man oftast betalar man elen för sig och då med ett kort som du får efter deposition och det är då laddat med ex 40 dk. Sedan betalar du bara för den el du gjort av med, så när du ska åka sätter du kortet i en automat och den ser vad du gjort av med och du får resten av pengarna tillbaka.  Tillläggas kan att det blev inte särskilt mycket….kanske 2,50 dk!!!! :-) Dessa kort gick också att använda till duscharna med de pengar som fanns på.

Vi tycker att Danmark har varit över förväntan och vi kommer definitivt att segla dit igen!
Massor av mysiga öar och byar, trevliga människor för det mesta men lite svåra att förstå ;-)

Nedan kan du se vilka ställen vi har varit på…det blev visst några….
Start Vänersborg
Trollhättan
Göteborg
Vallda Sandö
Anholt
Grenå
Samsö - Mårup (mysigare än Ballen tyckte vi)
Juelsminde
Middlefart
Bågö
Aeroköping
Marstal
Nyborg
Femö
Stubbeköping (ganska tråkig)
Klintholms hamn - Mön
Omö
( Korsör - vi var bara inne och handlade men skulle gärna åka hit och stanna ngn gång)
Samsö - Ballen (som Marstrand på högsäsong med otroligt mycket folk)
Grenå (jättmycket båtar på hemvägen)
Anholt (jättemycket båtar på hemvägen, fick ligga för ankar)

Våra absoluta favoriter är klart Middlefart, Aeroköping och Marstal (samma ö, Aerö), Nyborg och Klintholms hamn.

Nä, nu är det dags att traska till jobbet en sväng.
Ha en ljuvlig dag vad du än gör och njut av det som den här dagen bjuder på ;-)

pst….hade tänkt ha lite fler bilder men det har krånglat en massa med att ladda upp så det tar bara onödig tid av en fin dag ;-) kanske kommer senare ;-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar