tisdag 6 januari 2015

Tankar från ett huvud och ett liv som kanske kan hjälpa dig att skapa rätt förutsättningar för ett bra 2015..

Idag är det sista röda dagen på ett tag framöver. Vardagen är snart tillbaka i allas våra liv.
….ett liv som går upp och ner, som består av medgångar och motgångar, skratt, tårar, kärlek, förlust….allt detta är en del av livet och ändå lägger vi så otroligt mycket energi på att kämpa emot de negativa delarna som motgångar, förluster, tårar m.m.
Är det något som jag har lärt mig under det senaste året så är det att inte kämpa emot det som är utan att acceptera det. Det är viktigt att komma ihåg att acceptera absolut inte är samma sak som att "gilla läget", utan det handlar mer om att förstå och ta till sig att just nu är det som det är och det är inget jag kan göra åt det….I brevet till mina deltagare på MIMYs (Mindfulness & MediYoga) 12 veckorsprogram så skriver jag b.la så här när det är den veckan då acceptans är reflektionen; "Att kämpa emot och förneka det som redan är, verkligheten, skapar stor stress och mycket lidande och bygger ofta på ett djupt missförstånd. Acceptans är att ge tillåtelse till det som redan är oavsett vad om jag tycker om det som är, om det är rättvist eller inte. Det innebär inte att bli passiv och ge upp eller tvingas ge med sig utan är ett radikalt medvetet beslut kommit ur en förståelse att just nu är det som det är."

Att kämpa emot saker som inte går att påverka, som i mitt fall har varit smärta, förluster senaste året, det tar ohyggligt mycket energi och kraft. Tillslut är det svårt att orka vara glad eller klara av och se det som faktiskt är bra. Känslan av maktlöshet och att vara ett offer kan uppstå och dem känslorna kan förstöra mycket för en själv och alla andra runt om.
Att välja att inte kämpa emot, att träna sig i det, tar inte hälften så mycket energi och stunder som är bra blir mycket tydligare. Självklart har det inte tagit bort exempelvis min smärta att jag har accepterat den, det har ju fortfarande gjort lika ont men jag har haft ork kvar att uppskatta annat runt mig som har varit bra och istället kunnat använda alla mina sinnen för att klura ut vad jag kan göra för att ha så lite ont som möjligt och då göra det.

Jag tror att för att skapa bra förutsättningar för det som händer i livet som vi inte kan påverka så behöver vi träna oss på att acceptera istället för att kämpa emot. Våga luta oss tillbaka och se livet för vad det är precis just nu oavsett om det är bra eller dåligt. Det hjälper inte att försöka att jaga något långt där borta och hela tiden vara på väg…..tänk vad du missar på vägen och när du väl kommer fram till det du strävat efter så kanske det inte blir som du har tänkt dig ändå. Att acceptera är verkligen att lägga ner stridsyxan och sluta slåss mot demoner. Du kan aldrig hålla borta det som redan är. Men du kan stund för stund låta din ödmjukhet inför situationen ge dig kraft att ta dig vidare, när du först accepterat att det är som det är. Och minns vem det är som styr dina tankar - du. Fortsätt att växa genom att träna acceptans.

Det kanske verkar lite ironiskt att jag skriver det här i vår blogg "En dröm, Ett liv, Ett äventyr" som även är endel av vår resa mot det stora äventyret….men faktum är att oavsett hur mycket vi längtar dit så njuter så mycket vi kan av dagarna fram tills vi är där. Svante har alltid varit duktig på det här med "livsnjutande"….men han har nog ändå blivit ännu bättre på det under senaste året han med och jag har det absolut. Vi sätter oss hellre i bastun och har en skön stund än att fixa massa saker som inte springer någonstans, eller går en 2 timmars långpromenad en eftermiddag när vädret är ljuvligt fast vi kanske skulle städa…..Varje dag är en del av vår resa och det är upp till oss att göra den resan så bra som möjligt. Våga stanna upp och strunta i saker ibland som du tänk du ska göra eller borde…Som vi brukar säga;"vad är det värsta som kan hända om du inte gör det?"…….oftast så kan man nästan skratta åt svaret för det är oftast inga större saker som händer, inte som är värt att stressa sönder sig för eller att välja bort sådant som får oss att må bra.

En annan sak som är väldigt intressant när man slutar "jaga" livet….(å tro mig, jag har "jagat" framåt mycket tidigare i livet) det är att man inte bara ser vad man har runt omkring sig, man får tid att reflektera och se möjligheter som öppnar sig på vägen som man tidigare bara har rusat förbi för strävan efter något annat styr hela ens väsen så man missar så mycket!
Så våga luta dig tillbaka och se vad dagen idag har att erbjuda just dig och lyssna på vad din kropp vill göra och mår bra av först, innan du lyssnar till vad huvudet vill. Prova! Vad är det värsta som kan hända? Att du fick liiite mindre gjort och mådde mycket bättre ;-)


Avslutar med tänkvärt citat från Dr Richard Chambers - psykolog, mindfulnesskonsulent och medförfattare till boken " Mindful learning"
"Remember to pause for a few moments throughout the day. Just feel your body and your breath. Notice fully what is happening around you. This snaps you out of default mode and results in moments of presence. Try to get into the habit of doing it often and notice the benefit for your life"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar