torsdag 16 juli 2015

Ingen riktig segling utan lite båtkrångel....

"Skrivet 15/7-2015

Det brukar alltid bli något mer eller mindre spännande krångel med båten när vi är ute med båten lite längre...Nästan 5 veckor i Danmark 2015 är inget undantag :-)

I söndags när vi lämnade lilla Korsör för att segla vidare norrut så upptäckte vi att förseglet plötsligt höll på att rivas sönder mot något vasst som såg ut att ha släppt på spridarens ena hörn. Lite lätt oro innan vi fick in seglet i blåsten. Ett par dagar innan hade en holländsk båt kommit in när vi låg i Svendborg med totalt sönderrivet försegel. Inte kul!
Men nu visste vi ju om det så i måndags när vi låg i den mysiga "byn" Kalundborg ( ett sånt där ställe med knappt några gästbåtar, gubbar i hamnen som har stenkoll och är hjälpsamma, man kan köpa nyfångad fisk på kajen och få den rensad och när man ger sig av ropas det " goe tur", från varenda närliggande brygga med danska gubbar som haft koll på oss...haha) så hissade jag upp Svante i masten och han kunde enkelt fixa det med lite nya skruvar.

Man kan ju tycka att det skulle kunna räcka med båtkrångel för den här gången...men inte!

När vi lämnade Kalundborg igår så fick vi gå för motor en stund först för att ta oss ur den långa viken som går in till Kalundborg och få vind. Plötsligt dör motorn!!!?
Visserligen är vi seglare och seglar helst men det är väldigt bra att ha en fungerande motor när man ska in i trånga hamnar och lägga till! 
Vi hade segel uppe som tur var och det var bara att börja kryssa. Tystnad ombord och jag kunde se hur tankarna för runt i huvudet på Svante vad det skulle kunna vara....
Mycket riktigt, efter en stund ber han mig ta över seglingen och han far ner i båten. Kollar först batteriet som fungerar utmärkt och är laddat....då var det inte det i alla fall. Ner i motorrummet.
Efter att ha grejat där en stund kommer han upp och startar motorn på ett kick! Yeah!!
Det var tydligen bränslefiltret.
Plötsligt kändes det inte som otur längre utan mer som tur.....tänk om det hade hänt på väg in i en hamn när vi skulle lägga till! Fanns nog en mening med att gå för motor ut ur Kalundborgsviken ;-)

Hur som helst så har vi nu tagit oss runt Själlandsrev och lade igår kväll till vid Odden där hamnkaptenen stod redo att ta emot oss och visa oss en bra plats. Det är service! 
Då kan man faktiskt tycka det är okej med höjda hamnavgifter.....men överlag så både i Danmark och Sverige så minskar man på servicen och fortsätter höja hamnavgifterna? 

Nu tar vi med denna fantastiska vind från väst sats mot Sverige! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar