torsdag 16 juli 2015

I svenskt vatten med mycket motstånd....

Varför seglar vi åt det här hållet? Mot Sverige? Känns helt fel....vi vill bara fortsätta, men nu är det som det är....jobb på måndag.
Seglingen från Odden blev väl inte riktigt så fantastisk som vi hade hoppats...(vädret tyckte inte heller vi skulle hem...) visst sken solen hela dagen men vindarna var rätt hårda och byiga samtidigt som vågorna var väldigt höga. Denna gången dansade inte båten fram på vågorna utan det kändes mer som om hon var en badanka som for hit och dit i våghalsarna när vågorna byggde upp för vi sedan en bit skulle kunna åka fram på vågen. Ingen skön segling som sagt men vi höll runt 6 knop hela tiden och tog oss ända till Halmstad. Där gick vi längst in i hamnen och lade oss bakom ett stort skepp som vi först trodde var Najaden ( fick sen veta att Halmstad kommun sålt den för 300 000:- till Norge! Den var försäkrad för 12 miljoner....bra där Halmstad). Direkt kom en ung kille som skulle cykla förbi och frågade om han skulle ta emot...tackar, tackar. Strax efter vi lagt till färdig kör en snygg Svart bil av märket Bentley upp bredvid den stora skutan och ut kom en man med svarta byxor och vit skjorta farande.....vi hann tänka att vi inte fick ligga där kanske....Men nej, han berömde vår båt och informerade oss glatt och vänligt att det var grundt strax bakom vår båt så vi skulle tänka på det när vi skulle gå sedan. Han, som hette Martin ( www.trehjartan.nu), berättade för övrigt att skutan framför var hans och det visade sig även att han från början kom från Vänersborg och Svante kände såklart hans kusin ( klassiker i en små stad...haha...). Han skulle bara iväg en sväng men undrade om vi ville komma ombord och se skutan sen och ta ett glas vin. Helt slut var vi...men nyfikna och han var trevlig. Det blev en trevlig sen kväll där i Halmstad ombord på Gunnel som hon heter som Martin kör för b.la företag m.m. Mycket fint iordning och med bastu och bar, b.la.
(Coccos fick en egen trappa att gå ombord från...)

Imorse lämnade vi ett varmt och soligt Halmstad. Inne i hamnen verkade det rätt lugnt och så även enligt väderprognoserna vi tittat på....men NEJ! 
Samma väder som igår fast kyligare vind :-( höga vågor och mycket vind. Bara att gilla läget.

För att ta oss ut ur "halmstadbukten" behövde vi gå mot vinden en bit först med motor för att sedan kunna segla vidare upp längs västkusten.

Det blir tyst....tyst är inte bra när man går för motor i vågor, stark vind och inga segel uppe? Motorn hade dött, igen!! Men va f-n....inte igen! Vi hade ju fixat det...eller ja, Svante hade fixat det.
Segel upp, snabbt, gick bra. Svante ner till motorn medan jag höll ställningarna bakom ratten. När han kommer upp mår han såklart inte jättebra. Rätt förståeligt med dieselångor och mycket sjö. Men motorn går igång. Yes! Ner med seglen så vi kan gå mer åt rätt håll direkt istället för att kryssa ut. 
Tystnad igen....samma procedur, uppled segel, ner med Svante bland dieselångor i motorrummet. Samma sak igen, bränslefiltret behöver rensas? Men varför? Aldrig hänt tidigare. Började efter vår tankning i Århus??
Men funkár även denna gången. Motor igen....å efter ca 15 minuter tystnad. Suck! 
Det är verkligen inte meningen att vi ska hem! 
Fixar det igen men startar inte denna gången utan behåller segel för att spara på batteriet som börjar bli dåligt av alla av och på. 

Som om inte det räckte så har dagen dessutom bestått av att jag upptäckte massa vatten som stod på golvet på toaletten....inte kul mitt på havet. Men det gick lätt att pumpa ut och vi upptäckte att det kom från några fönster som inte var täta och låg ner mot vattnet i den starka sjön. Bara att hålla koll, tur det inte var värre.
Det här hände också: vantskruv till manntåget hade skruvat upp sig av vibrationer och stötar i vågorna, en platta i storseglet lossnade, fallet släppte och motorn dog igen när vi gick helt slut in mot Falkenbergs hamn....Vi seglade långt in och startade motorn sent och hoppades att eftersom det var lugnt här så skulle det nog funka...men nej. Segel upp hela vägen in och försöka hitta något ställe vi skulle kunna komma intill enkelt...såg bra ut rätt länge men plötsligt stod vi still...ja till och med backar?? Ätran rinner ut här så ja, mot ström helt enkelt. En hamnkaptenen börjar vinka vart han vill att vi lägger oss och vi ropar lugnt att inte går för motorn inte funkar. Han erbjuder oss då att lägga oss vid mastkranen där det inte är några båtar i närheten. Går sådär men vi får tillslut hjälp av en hög människor från kajen med tips samt några Goa gubbar i motorbåt som lotsar in oss. 

Så...ja...här ligger vi nu i Falkenberg. Fått låna verktyg av gubbarna här så Svante grejar och vi har även fått veta vart Mekonomen ligger om vi behöver köpa något imorgon samt erbjudna att låna cyklar dit. 

Efter en sådan här utmanande dag så blir ändå livet väldigt mycket lättare när man kommer i land och möts av massa vänliga och hjälpsamma själar.

Å ja, vi är rätt övertygade om att livet försöker säga oss något... ;-)
Nu säger vi God Natt och för stunden får det räcka med äventyr....kanske ända till imorgon...

1 kommentar:

  1. Oh, var ni i Halmstad, skulle gärna bjudit på middag! Och gästrum med för den delen ;)

    SvaraRadera