lördag 29 november 2014

Sammanfattning av vår härliga resa till Egypten

Brrrr……det är så kallt här hemma i Sverige!! Vi längtar tillbaka!
Men, men ….nu är det som det är och vi är här men kan i alla fall njuta av härliga minnen från den gångna veckan :-) Tänk vad fantastiskt ändå att kunna flyga i ca 5 timmar och på så sätt förflytta oss från ett 2 gradigt Sverige till ett Marsa Alam - Egypten med 27 grader :-)

Vill passa på att varna för att detta blir ett rätt långt inlägg med mycket bilder ;-)

Vet inte riktigt var jag ska börja…..men till att börja med så kan jag ju säga att vi som aldrig har varit i Egypten var fascinerade av vilken gigantiskt stor "sandlåda" det faktiskt är!! En stund innan vi skulle landa sa Svante till mig att titta ut på all öken….-"Äh, det är ingen öken, det är moln", svarade jag och undrade hur han kunde få det till det??? Haha…men efter att ha tittat en liten stund till så såg jag att Svante hade rätt!! När vi åkte med bussen från flygplatsen så förflyttades vi genom ett sandfyllt landskap på ena sidan….det var sand så långt vi kunde se. På andra sidan låg ett hav så vackert!! Till och med bilderna i resekatalogerna är sämre än verkligheten!! 50 nyanser av blått och turkost :-D

Vårt hotell låg ca 30 minuter från flygplatsen. Det skulle ju stanna och släppas av folk vi andra hotell också först, vårt låg längst bort från flygplatsen. Hotellområdet var stort med poolområde och strand.
Vi fick ett rum på 3:e våningen vilket blev riktigt bra. Vi hade utsikt överallt. På ena sidan över trädgården och havet och på andra den mystiska öknen. Det var ju ett allinclusive hotell så all mat och dryck ingick. Buffé morgon, lunch och middag!! Bra var den också. Det fanns alltid något att äta som man tyckte om och skulle det inte råka finnas så fanns det en kock som stod och wokade ihop pasta med de tillbehör som du valde att ha i. Till frukosten stod kocken där och gjorde stekta ägg till de som ville ha och små miniomeletter innehållande det man valde själv att ha i. Dessutom fanns det ju dessertbord vid varje tillfälle, vid frukosten var det croissanter och liknande. Så hungrig behövde man inte precis vara. Sedan kändes rätt bra att höra den svenska Vingvärden berätta, när han hälsade på oss på hotellet, att köket på vårt hotell har fått pris för sin renlighet. Han hade själv varit inne i köket och tittat.Sedan snorklingen…..wow!! Ljuvligt!! Det ligger korallrev in i viken där hotellet ligger, så det räckte med att gå i till knäna och stick ner sitt huvudet i vattnet med cyklop, så öppnade sig en helt fantastiskt, vacker värld!! Koraller i regnbågens alla färger, fiskar i alla olika storlekar och fantastiska färger. Svante är ju väldigt duktig på att dyka sedan många år så han dök rätt djupt ner med snorkel och allt och fick ju då se ännu mer :-) Så som stingrocka t.ex….ändå tyckte han att det räckte gått å väl att snorkla för det fanns ju så mycket att se ändå. Vi såg även "lionfish" som det kallar det men den kallas även drakfisk och är också giftig men hade ett mycket spännande utseende.
Det var bara viktigt att inte röra fiskarna man såg eftersom det finns några som kan åstadkomma en hel del skada till sitt försvar i så fall.
Min lycka blev total när mitt favoritdjur dök upp en tidig förmiddag när vi var påväg ut på bryggan för att snorkla….delfiner!! Två delfiner kom in i viken där det låg folk i vattnet och snorklade. Badvakten visslade i sin pipa och ropade i en megafon -"Dolphines!" Det tog inte många minuter förrän hela bryggan var full med folk. Svante hoppade i också men då var de redan på väg ut till havs igen så vi hann inte få dem på bild men det gör inget för upplevelsen har vi med oss och det var magiskt att se dessa ljuvliga djur komma dit frivilligt och vara i sitt rätta element och på ett så naturligt sätt.

Vad har vi då gjort?? Jo vi har legat på stranden från klockan 8 på morgonen då det varit så varmt och skönt redan då. Njutit, slappat och läst böcker.
Ätit gott, druckit gott och sedan även passat ägna oss åt lite medicinsk yoga och meditation.
En kväll tog vi shuttlebus in till den närmaste staden Port Ghalib…..men det kunde vi nästan varit utan. Det var några små shopping gator med flera liknande affärer och "special price", "best price only for you my friend"…suck. Vi är inte särskilt roade av det och inte var utbudet fantastiskt heller precis men båtarna i hamnen var ju stora ;-) Vi blev avsläppta vid porten dit in och hämtade där 2 timmar senare och vi trodde det skulle bli stressigt men knappast. Längre hade det inte varit kul att vara där kände vi. Vi kände att vi var glada att vi inte bodde på något av hotellen som låg där inne. Vi besökte även spa avdelningen en eftermiddag. Svante gjorde sin efterlängtade knivrakning. Något han alltid har velat prova. Själv fick jag ögonbryn och överläpp trådad vilket inte var jätteskönt precis men blev bra. Sedan fick jag en ansiktsbehandling anpassad för allt solande som man ägnar sig åt när man är på ett sånt här ställe. Det var skönt.
På kvällarna var det också underhållning vilket vi tittade på ibland. Det var väl lite så där men dem som underhöll var trevliga och gick runt och pratade och försökte och det kändes lite som man ibland kollade mest av respekt för dem. De var italienare. Det var italienare som ägde hotellet.

Personalen var överlag väldigt trevliga även städaren. Lika glad varje dag när vi hälsade på honom och frågade honom tillbaka hur han mådde och önskade honom en bra dag. Han till tyckte vi var så trevliga mot honom sa han sista dagarna så han tyckte det var väldigt tråkigt att vi skulle åka redan….han tyckte vi gärna fick stanna två -tre veckor till :-) Han överraskade med nya spännande "handduksfigurer" var och varannan dag ….haha…ljuvligt!


På seneftermiddagarna när det började bli lite kyligare vi havet så gick vi oftast upp och satte oss utanför vår dörr….alltså inte på balkongen för där var ju skugga. Vi hade då utsikt över öknen men vi satt ju lite i "korridorbalkongen" om ni förstår hur jag menar. En dag kom städaren förbi och blev lite förvånad men hälsade glatt. Sedan kom en annan som jobbade och tittade lite konstigt på oss men hälsade glatt. Sedan kom en tredje person och frågade om allt var ok??? Han undrade om det var något fel på utsikten….haha….ja det kan man ju undra…..vi var ju rätt ensamma om att sitta där…men vi skrattade lite och lugnade honom med att allt var jättebra och att vi njöt av denna utsikten med.


Var det då något som inte var bra kanske du undrar??
Ska man nämna det som var jobbigast under vår härliga resa så var det lätt Ryssarna!! De fanns rätt gott om dem och det var högljudda och har nog ingen aning om vad respekt och hänsyn är för något……Men det gick att försöka hålla sig så långt som möjligt i från dem för det mesta så funkade det. Till och med personalen som vi pratade med uttryckte att de var rätt trötta på ryssarna. De passade ju dessutom på att dricka en hel del alkohol när det ändå var gratis…..och tog de drinkar så tog de ett glas vodka vid sidan om för att hälla i.
En annan sak som blev så där men troligen hade kunnat undvikas var att jag blev dålig i magen den dagen vi skulle åka hem….Inte kul alls! Vi tror att vi vet var orsaken var. Sista kvällen tog vi en drink ihop med ett annat svenskt par. De hade en så vi tog en likadan. De hade berättat tidigare undan veckan att de hade varit dåliga lite om varandra båda två men vi tänkte in mer på det då. De sa till oss att röra runt i drinken för annars hamnade alkoholen längst ner. När jag gjorde det så såg det ut som det som verkade vara någon mjölk liksom skar sig….jag noterade det men struntade i det…hm…Svante gjorde inte så, utan konstaterade sedan de dem hade sagt att den var väldigt svag i början och sedan blev väldigt stark och mjölken låg som ett skum kvar eftersom han hade druckit ur ett sugrör och då lämnade han skummet sedan. Men, men….jag var lite orolig för resan hem men det gick bra….jag lät helt enkelt bli att äta så då var ju magen tom och drack vatten väldigt lite åt gången men tätt och en och annan resorb. Jag var dålig även igår fram till eftermiddagen men sedan har det varit bra så det blev ingen långvarig historia precis vilket känns skönt.

Behöver jag säga att vi är otroligt tacksamma för vår undervattenskamera ;-) Vi blev lite oroliga vi något tillfälle när den såg ut att inte må så  bra när Svante troligtvis hade dykt ner på mer än 10 meter vilket är kamerans max….men det räckte att öppna den och ta ut allt så den fick torka ur så funkade den bra igen.


Jag har säkert missat något och ändå blev det ett långt inlägg :-)

Men nu är det hockey så nu får det vara bra för denna gången. Växjö spelar nu och Leksand senare. Jag håller tummarna att Svante hinner hem från jobbet så han kan få se sitt Leksand spela. Gissa om någon är glad över att Leksand inte har dumboplatsen längre!! Haha!! Han kom hem från jobbet igår kväll och sjöng "SM guld, SM guld!!" Det är härligt med positivt tänkande!

Ha en skön lördagkväll!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar