onsdag 15 januari 2014

Dag 1!

Det är bra med fri wi-fi på hotellet ;-) 
Vi skulle kunna sammanfatta vår första dag i Budapest med två ord; avkoppling och promenader! 
Efter en skön sovmorgon och stilla hotellfrukost så gav vi oss ut vid ca 11 med karta och badkläder. Eftersom det inte regnade som de lovat så tänkte vi att vi går. Även om det såg ut att vara en bit så tänkte vi att vi får se mycket mer när vi går än om vi tar tunnelbanan eller buss... Saker vi nog inte planerat att se annars men som kan vara kul att se :-) 
Vart vi skulle? Jo till ett spa, nämligen Szechenyi badet. Är det något vi läst om innan vi kom hit så var det om just Spa. Vi hade förstått att Geller är jättefint och dit ska man gå....men ungrarna själva föredrar Szechenyi.... Så dit gick vi. 
Visst är det bra att läsa på innan men inte alltid!! Påvägen dit blev jag mer och mer nervös. Jag hade nämligen googlat spa i Budapest och fått upp en artikel från Aftonbladet där ca 10 spa i Budapest jämförts. Det var mycket ris men ändå ros :-/ B.la skrev om om sura människor som jobbade, svårt förstå regler och hur det funkar och halv elaka " babuskor". Att män och kvinnor hade separata avdelningar mm. 
Väl framme vid badet 1 timme efter vi lämnat hotellet så ramlade vi in genom entrén på denna magnifika byggnad och såg lätt förrvirrade ut. ( vi såg flera museum, byggnader, spännande affärer och heros place påvägen).
Direkt fångade en engelskpratande ung kille upp oss. Frågade på engelska om det var vår första gång där och när vi sa ja så visade han en karta över stället och berättade om olika alternativ till inträde, vad som ingick osv. Det fanns 15 olika bassänger där! Dessa innehöll mineraler som ska göra nytta för både det ena och det andra ;-) 
Vi valde ett mellanalternativ som innebar VIP utan behandling. Vi fick en hytt ( slapp byta om var för sig),
vi fick en guidad tur runt hela stället med info, ca 10 min och tillgång till VIP våningen där man kunde lägga sig i en stol, soffa eller hängmatta, få gratis dryck och frukttallrik. Detta kostade oss ca 600:- för båda och det slutade med att vi var där i över 4 timmar!! Så skönt! 
Favoriten blev den 40 gradiga bassängen och den 20 gradiga bredvid...att gå mellan dessa var superskönt! Utanför varje bastu så fanns det 16 gradig bassäng att doppa sig i. Svalkande gott! :-)
Sen fanns det en stor bassäng ute! Så skönt ligga där och få inandas friskluft. 28 grader var det där. Här låg folk och spelade schack i vattnet, bubblade och njöt medan ångan steg och man till och från inte såg så mycket :-) 

Påvägen hem chansade vi på en annan väg och hamnade längs en gata som kallas Budapest Soho. Här fanns alla märkesbutiker...
Plötsligt kändes det mer som Paris! Det var inte vad vi vill se.... Men vrålhungriga så åt vi en bit mat och det blev dubbelt så dyrt som igår!!
Då var det både godare och mysigare igår! Det är mer det vi vill ha. Hittar man sådana ställen som vi gjorde igår så blir det billigt. Ca 200:- för en middag för två och två öl var! ( vi var ju tvinga prova den inhemskaölen som ska va god...vilket den var.) 
Nu ligger vi på sängen, mätta och totalt avslappnade och bara njuter. Vi tycker att det känns helt rätt att åka hit i januari.
Inte mycket turister och man behöver inte fundera på att se en massa om man inte rankar på det och kan lätt krypa in på ett spa en hel dag utan att känna sig stressad ;-) 
Hoppas ni inte snöat in hemma!
// Sanna & Svante 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar