lördag 27 juli 2013

Ankarspel

Igår åkte Svante till Karlstad för att köpa ett billigt ankarspel som han hittade på blocket.
Ankarspel? Vad är det? Hm...Ungefär så tänkte en novis som jag. :-) Efter att ha googlat och läst en del om det fick jag mer information om vad det kunde tänkas vara.....Varje dag lär man sig något nytt ;-)
Nu har Svante och jag tittat närmare på det och han har förklarat mer hur det funkar. När jag googlade det kom det mest upp ankarspel till motorbåtar och de var elektriska.....
Detta är mekaniskt......
Ett ankarspel används för att underlätta när man ska ta upp ett ankare. Ett elektriskt är ju smidigt för det är bara att trycka på en knapp.....Men...eftersom vi vill vara så oberoende av ström som möjligt så har vi valt ett manuellt/mekaniskt det är ju trots allt ingen Stena Line färja vi har ;-)
För närvarande har vi 3 ankare, ett i fören ( 15 kg danfordankare), och två i aktern ( 10 kg dragg samt 10 kg stockankare)När vi drar i väg på vårt äventyr om några år så behöver ankaret i fören väga minst 20 kg för att när vi är ute är det ännu mer viktigt att vi är fast, samt att ovädret kan bli så mycket häftigare när det väl kommer.

Nu har en av oss fått semester...och det är Svante.....så imorgon lördag så kommer han ägna hela dagen åt att förbereda båten inför måndag då vi drar iväg ut till kusten för 4 veckors semester :-) Själv har jag två dagars arbete kvar....men det är inte mycket nu ;-)
När vi handlade i dag så passade vi på att handla lite konserver inför resan så som ex makrill, tonfisk, krossade tomater, majs mm sånt som alltid är bra att ha för att kunna göra snabb och enkel mat ombord. Vi hittade även olivolja i en plåtburk vilket är alldeles ypperligt att ha ombord.

När vi var i Göteborg  idag så passade vi på att kolla möjligheter att ligga i en hamn vid Eriksberg som vi inte sett tidigare. Det verkade som det skulle funka. Vi pratade med en som hade båt där och han berättade att det fanns två platser som inte var uthyrda så om de var ledig så var det bara att lägga sig där :-) Superbra!! Det var ju ingen gästhamn egentligen men då behöver vi ju inte ligga i en och trängas heller.....

Semestern är nära nu ;-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar