måndag 9 mars 2015

Tänk vad lite sol, energi och spritt i benen kan gör…..

Äntligen sol!! Så mycket till och med att det blev premiär frukost på altanen för i år :-) Jajamensan…en helt vanlig måndag i början på mars!! Ljuvligt! Jag är ledig och Svante skulle inte börja förrän 16…..

I morse vaknade vi av att solen strålade in i sovrummet. Vi har varken persienn eller rullgardin utan tycker det är rätt härligt att vakna till solen under den del av året då den visar sig.
Svante viskade till mig att ligga kvar och ta en härlig lång sovmorgon medan han tänkte ta en löprunda med Coccos. Hm….härligt tänkte jag….låg kvar en stund men kände mig alldeles för pigg och såg min möjlighet att passa på att göra ett långt härligt yogapass under tiden istället medan de skulle vara borta….

Sagt och gjort! Såååå härligt att sitta på yogamattan i vardagsrummet med solen strålandes in på mig så jag blev alldeles svettig. En dryg timme med MediYoga passet "Surya Kriya" som är ett energipass. Passet har fått namn efter solens energi så vad passade bättre än att göra just detta pass en dag som denna ;-) När man har mycket solenergi blir man inte lika lätt förkyld, blir energisk, uttrycksfull, utåtriktad och entusiastisk. Det hjälper även till att hålla vikten nere, hjälper matsmältningen samt gör sinnet klart, analytiskt och inriktat på agerande. Ett pass jag varmt rekommenderar…men det är rät jobbigt med. Kände att svetten rann på magen där i solen….haha…härligt!!

Tilläggas ska att för ett år sedan hade samma morgon sett helt annorlunda ut! Hade Svante sagt så och solen strålat som idag…(vilket hände vid flera tillfällen som ni kan förstå…) så kände jag sorg, besvikelse och tyckte det var orättvist! Jag fastnade i tanken om att jag också ville ta en löprunda i solen, fast jag visste att jag inte kunde, vilket drog ner mig och gjorde det svårt att se något annat än hur smärtan förstörde en massa för mig….
Vad var då skillnaden idag?
För det första så har jag ju mindre ont i nacken tack vare operationen…men jag är långt i från smärtfri. För det andra och troligtvis det absolut viktigaste så väljer jag idag att acceptera min situation som den är just nu och se de möjligheter jag har och inte vilka begränsningar jag har. Det gör mitt liv väldigt mycket lättare!! Jag känner större glädje till små vardagliga saker och sinnet är lättare än någonsin. Helt ärligt så är det inte mycket som känns omöjligt…..just för att jag väljer att fokusera på det möjliga. Låter det konstigt?
Egentligen är det inte särkilt konstigt alls. Acceptans som även är en mindfulnessattityd, kanske den svåraste av dem, handlar om att se verkligheten som den ÄR, oavsett om jag gillar det eller inte. Att acceptera mig själv som jag är…Att kämpa emot och förneka att det är som det är, skapar stor stress, mycket lidande och bygger ofta på ett djupt missförstånd. Det innebär inte att bli passiv och ge upp utan  eller ens att tvingas ge med sig utan är ett radikalt medvetet beslut som kommer ur förståelsen att just nu är det som det är. Det är först när man gör den upptäckten som det kan ske en förändring inifrån då man plötsligt har en öppenhet och förståelse för situationen. Det kanske inte syns utåt men inne i mig så upplever jag en helt annan frid och även en slags frihet som jag inte upplevt tidigare när jag känt motstånd för min situation. Att acceptera sånt som är positivt är ju inga problem…men ordet acceptans hade nog knappt kommit till om det bara hade handlat om det ;-)
Acceptans är dessutom den attityd som jag ikväll ska presentera för min MIMY grupp på O2 vilket är ett litet sammanträffande att just idag så blev det så här…..jag hade ingen tanke på det när jag vaknade i morse och gjorde denna reflektionen över min förändrade situation….men att göra det och att prata om det som vi gjort idag gör att det är skönt för oss båda att verkligen tydligt se att det är annorlunda på ett mycket positivt sätt.

Tillbaka till solen!! Visst är det härligt när den kommer fram så här och man känner hur den värmer, energin byggs upp i hela kroppen och "knoppen" fylls av ideér och en längtan att börja fixa och greja.
Förutom löprunda, yoga i solen, frukost på altanen så bjöd denna härliga vårdag även på en make i bar överkropp som for runt på gården och fixade med förberedelser till båten samt en hund som tyckte att det var dax för ett premiärdopp på långpromenaden :-)


Så med ett leende och fyllda av energi så önskar vi er en härlig måndagkväll och en fantastisk start på en ny vecka!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar