söndag 22 februari 2015

Varför pratas det så lite om naturens läkande kraft?

Solen har strålat här i Vänersborg i eftermiddag och säkerligen i flera delar av vårt avlånga land. Det har varit vårkänsla på högnivå idag och det märks framför allt på alla människor som kryper ut ur sina "iden".
Idag på morgonen följde Coccos  och jag Svante en bit på vägen när han skulle till jobbet….då regnade det…inte särskilt många människor ute då….och de vi mötte var hundägare precis som vi.
Visst känns det väl inte alltid så kul att gå ut på promenader flera gånger om dagen under årets alla dagar (som snöblandat regn och halv storm..) men vi går ändå och det är inte för inte som studier visar att hundägare lever längre och är friskare än många andra och den friska luften oavsett väder är en stor del i det.

Att frisk luft är bra vid depressioner och sömnproblem lyfter man lite då och då men det är ju så mycket mer!! Är vi ute i i naturen och friska luften dagligen så får vi ett starkare immunförsvar och klarar av att stå emot fler sjukdomar samt hantera livets alla "ups and downs" betydligt bättre.

Vi är ju ingen art som går i ide eller dvala vi är vakna året om även när det är mörkt och oavsett väder och därav även gjorda för att vara ute året runt. Många människor här i Sverige idag är bara ute när de går till och från bilen under höst, vinter och en bra bit in på våren…. Det är klart det påverkar vår hälsa och vårt mående!

Visst är solen viktig för oss och det är fantastiskt att så många kryper ut en underbar dag som denna men visst är det också sorgligt att vi trots all kunskap vi har inte prioriterar  hälsan mer och se till att få minst 30 minuter sammanhängande tid utomhus varje dag!!
I allt fler hälsotidningar kan vi läsa om hur promenader är underskattad motion…..jag önska att man även kunde presentera alla andra hälsovinster som kommer med promenader utomhus oavsett väder!! Visst är det käckt med löpband som man nu kan köpa och ha hemma men det är ju faktiskt precis lika lätt att gå ut en sväng….det värsta som kan hända är att du blir blöt och fryser men då vad mycket mer du kommer att uppskatta att komma in i värmen sedan och vara inne, samt kommer vara mycket piggare och ha energi över till annat.

Så försöka att hitta de här stunderna med friskluft varje dag och när det blir en vana så lär man sig att uppskatta de flesta väder (kanske inte alltid alla….vi kan alla ha en dålig dag….haha….då är det svårmotiverat…men å andra sidan, vad gör en dag om du går ut de flesta andra??).

Visst njuter jag inte av alla promenader lika mycket men när man som idag gick morgonens första promenad i regn och lite kylig vind….ja då uppskattar man promenaden i solen så mycket mer!! Jag ville inte sluta att gå i eftermiddags när Coccos och jag gick i skogen och vid sjön….ljuvligt!! Vi gick i 2 timmar och hade jag inte fått skoskav hade jag nog fortsatt ;-) Det enda som saknades var stackars Svante som var tvungen att jobba hela helgen…..men det här är ju bara början av vad som är påväg…VÅREN!!!

Nä….nu ska vi ut igen, fast i mörkret :-) Vi passar på att gå och möta Svante efter jobbet.

Ha en skön söndagkväll!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar