söndag 10 augusti 2014

Sist blev det lite väl mycket äventyr i "grodhavet"….i morgon är det dags igen

För en vecka sedan kom vi hem efter 3 dagar i "grodhavet"….ja, Vänern så klart ;-)
Vi skrev inget då och inget efter av flera anledningar men nu kommer det.

Vi lämnade Vänersborgs marina på torsdags eftermiddagen när Svante hade slutat jobbet…ja….eller det var i ärlighetens namn inte riktigt så enkelt som det lät!
Vår plats i hamnen är längst in längs kajen, vilket är bra på alla sätt och vis. När vi kom hem från Danmark så gick vi in med fören mot bryggan och lade oss vilket nu betydde att vi skulle behöva backa för att ta oss ut. Det är lättare sagt än gjort med vår båt som inte är så lätt att styra när hon backar. Hon drar åt ena sidan och nej, vi har ingen bogproppeller!
Vinden låg dessutom på och pressade oss in mot kajen. Hela veckan hade platsen bredvid oss varit tom då men samma dag hade den något större motorbåten kommit hem, vilket gjorde att det blev klart mindre svängrum. Tilläggas ska att det ligger en stor motorbåt bakom oss också. Jag var nervös om det skulle gå överhuvudtaget. Svante verkade säker på att det skulle lösa sig på ett eller annat sätt.
Vi började med att prova att dra oss bak så när motorbåten bakom som möjligt och försöka släppa fören och vrida ut båten….men nej. Vinden ville annorlunda. Då provade Svante att backa snett bakåt mellan motorbåten bakom oss och en gästbåt från Danmark ( de satt nyfiket och tittade på det hela, vilket även våra motorbåtsgrannar gjorde innan de "vågade" lämna sin båt). Snabbt lossade jag fören, gas framåt och sväng…..Svante kunde nästan tagit motorbåtsgrannarna i hand när aktern vände upp sist….det var nära men det gick!! Danskarna applåderade :-) Nöjda och lättade gav vi oss av. Regnet som hängt i luften hela dagen verkade lätta också. Skönt!
Men….lugnet varade inte så länge….När vi kom lite längre upp i Vänern så kom de där "goa" vågorna som Vänern har en tendens att bjuda på. Coccos avskyr dem. Vi hade som tur var vinden med oss så det gick rätt fort uppåt men den var till och från rätt byig. När den närmade sig 9 m/s så blev det lite tröttsamt….9 m/s i Vänern är värre än 14 m/s på havet :-/
Hur som helst så plötsligt kom det en vindpust och stoppen på skenan till storseglet lossnade och bommen for i vattnet men först gick den emot ett vant så det blev häveffekt vilket gjorde att skruvarna längst ner på storseglet till masten, drogs ur!!!!
Nu var det inte alls kul längre. Mycket vind, vågor som nu blivit 4 meter, på Vänern!! Samt ett storsegel som lossnat och en bom som hängde ner i vattnet….
Dags för mig att ta över ratten och Svante att ta sig fram på båten och få ner storseglet. Fasthakad med sin flytväst hela tiden. Det är verkligen guld värt att ha "hakar" i flytvästen att kunna sätta fast sig med när sånt här händer och sjön är orolig.
Allt löste sig fint….storseglet togs ner, bommen fiskades upp och sattes fast och skruvarna skruvades tillbaka.
Tilläggas ska nu att innan detta hände hade Svante reagerat på att ratten "hackade" lite och båten svarade dåligt när han svängde när det blåste upp.
Jag upplevde samma sak när jag tog över….kändes inte alls bra…
Strax efter att vi andats ut för storseglet…ja då kanske du kan gissa vad som hände..Nä, äventyret var inte slut där!
Svante, tittade plötsligt allvarligt på mig och sa åt mig att hämta verktygslådan…innan jag hann ner ändrade han sig och sa att jag skulle ge honom fickkniven som låg precis innanför dörren. Varför?? "Ratten lossnar! Gör det NU"!
Fickkniven fick han och jag for ner i båten och for runt som en vante för nu kom de höga vågorna från sidan för vi hade bytt riktning för att ta oss till land. I min stress så tittade jag på helt fel ställe ända tills Svante ropade klart och tydligt vad den fanns.
Fickkniven hade varit räddningen men verktygslådan behövdes med och jag kommer aldrig glömma vad den finns ;-) Haha…
Ganska snart därefter kom vi in mellan öarna och gick den trånga passagen upp mot Spiken. Vi bestämde oss för att lägga oss i naturhamnen utanför Spiken, där vi firade midsommar förra året. Klockan 22, var vi framme och nu kunde vi annat än att skratta åt spektaklet. Ett glas vin och mat….så gott! Det är alltid extra gott efter äventyr :-)
Vi har kunnat konstatera i efterhand att det var en väldigt bra lärdom i alla fall. Vi vet båda vad vi ska göra och hur vi reagerar när något sånt här händer. Bra lärdom inför det "stora" äventyret.
Därefter hade vi ett par underbara dagar med sol och lite lagom vind. Från Spiken gick vi till Djurö och lade oss där på boj.

Därifrån gick vi dagen efter till Aspholmen…det var som att komma rakt in i Sällskapsresan 3….när de åker båt och den äldre mannen byter keps mellan bodarna och sina olika sysslor :-D Vilket mysigt ställe! En rökt sik och kall öl fick vi ju passa på att köpa i en av bodarna ;-)


Det var mycket bad med väldigt varierande temperaturer i vårt Vänern….kallaste var på Djurö på morgonen 15,7 grader och varmast var på Aspholmen 20,4 grader.
När vi hörde att det skulle bli åska och dåligt av några andra på ön så bestämde vi oss för att ta en nattsegling hem.

Vid ca 20.00 lämnade vi Aspholmen och begav oss hemåt. Ljuvlig solnedgång på Vänern och efter några timmar så kom regnet till och från. Även åska. Vid strax efter 03 kom vi till Vänersborg.

Sedan dess har det varit jobb och igår var äntligen hela familjen samlad för första gången sedan i maj. Elias fyllde 20 år i fredags och kom hem från Norge igår för att bli firad. Noah kom också hit för att fira Elias så då var alla tre grabbarna hemma <3
Svante och Oliver har visserligen jobbat under helgen men kvällarna finns ju…..
I morgon går Svante på långledighet igen….jag har också tagit lite ledigt så i morgon eftermiddag bär det av igen….ut på "grodhavet" och vi får väl se vart vi hamnar denna gången. Vi hoppas dock på liiite mindre äventyr denna gången ;-) Vi kan vara iväg fram till söndag, det ska bli så skönt!

Ha en skön söndag!
Coccos har kommit på att vattenmelon är jättegott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar