söndag 9 mars 2014

Att njuta av det som är

Idag har det ju varit en helt ljuvlig vårdag och det är knappt mitten av mars!!
När vi vaknade i morse och solen strålade in i sovrummet så sa Svante; -"Nu dröjer det inte länge tills vi kan äta frukost på altanen." När vi sedan gick ner så kunde han inte låta bli att öppna altandörren och in i köket kom han som ett förväntansfullt barn :-) -"Ska vi sitta ute?" Jag gick ut och kände på luften och det var så skönt. I vårt lilla hörne på altanen var det i stort sett vindstilla.
När vi hade satt oss så kände vi båda att det var så varmt att tröjan kunde åka av. Så där satt vi nu jag i linne och mjukisbyxor, Svante i bara shorts, en hund och en katt som bara njöt i solen och fåglar som kvittrade. Helt underbart!!
Vi satt där länge och vid ett tillfälle så säger Svante något tänkvärt…
"Det finns en plats på jorden där det är så här när det är som sämst…..Här hos oss är det så här när det är som bäst"
Detta blir tänkvärt på många sätt. För vår del handlar det klart mycket om "vad tusan gör vi här…."Men även att om det är som bäst när det är så här så kanske man ska våga/tillåta  njuta av det till 100%.
Visst är våren ljuvlig men en anledning till detta inlägget är just att trycka på vikten av att njuta av det som är. Med våren kommer nämligen väldigt mycket förväntan och känsla av krav  och måsten…. Det är allt från att plötsligt syns det hur smutsiga fönstren är och hur dammigt det är inne -medans känslan är att du vill vara ute och njuta. Rabatten ser tråkig ut och kanske behöver fixas till….krukor med blommor ute är fint….sommaren närmar sig och stressen över att komma i form till badsäsongen smyger sig på…..det finns mycket som sagt som man både vill och känner att man måste/borde när våren kommer samt att ideér i mängder gärna dyker upp….

Visste du att på våren är flest människor i Sverige deprimerade och det är även då det begår flest självmord….Inte kul att tänka på men det är sanningen och egentligen kanske det inte är så svårt att förstå med alla dessa krav som kommer med våren…ja till och med att man ska vara glad och tycka det är underbart kan vara jobbigt om man faktiskt inte känner så….

Jag vill ge dig ett litet tips för att verkligen kunna njuta fullt ut av våren och inte hela tiden vara steget före med huvudet utan vara här och nu. När det är sådana här dagar så känn efter vad det verkligen är som du vill göra som får dig att må bra! Gör den saken allra först och tänk inte mer på vad du ska göra sedan utan det bestämmer du när du är färdig med din "må bra grej". Välj gärna något som du vet ger dig energi. T.ex att sätta dig en stund i solen med filt, bok och en kopp kaffe eller en promenad. Tänk på vad du upplever just där och då.
- Känn ditt andetag
- Vad känner du just nu? Vilken känsla har du i kroppen?
- Lukta
- Lyssna
- Blunda
Känn efter och upplev, se vad du ser just nu runt omkring dig.
Om tankarna börjar vandra vilket de gärna gör för vi är vana vid att leva så där vi hela tiden är i nästa sak istället för att vara där vi är. Det andra finns kvar sedan.
Något som är bra att tänka om du känner att det är mycket du borde göra , måste, sådant som stressar dig och gör det svårt för dig att njuta av det som du mår bra av och som faktiskt ger dig energi till att vid senare tillfälle kunna göra de där sakerna som kan kännas som måste och överhängande tråkiga saker, med en känsla av att det då är skönt att få de gjorda och fortfarande ha kvar den där sköna känsla i kroppen av det du gjorde för dig själv först…..oj vilken lång mening med mycket bra sagt men utan att komma fram till hur du skulle tänka…haha… Här kommer det: -" Vad är det värsta som kan hända om det inte blir gjort?" Genom att tänka så, så kommer oftast svaret till dig av sig självt. Det är nästan så jag kan små le åt mig själv ibland när jag tänker så för oftast är ju svaret att det finns kvar till sen, imorgon eller en annan dag och det är ju inte så hemskt egentligen….
Jag undrar ibland varför vi är så "duktiga" på att prioritera de där "måste" sakerna som stressar oss och som vi egentligen tycker är tråkiga, istället för att prioritera "må bra sakerna"??? För precis som jag skrev innan så är det ju de sakerna som ger oss energi för att sedan kunna göra de andra sakerna med en feelgood känsla i kroppen istället för att behöva känna att "jag borde varit ute medans solen är uppe och det är som skönast ute"…."men jag ska bara…" å så gick solen ner. Känner du igen det? ;-)

En sak som jag tagit till mig från Mindfulness jag nu gått utbildning är SOAS - Stanna upp, Observera, Acceptera, Släpp taget ( eller agera om så behövs)

I eftermiddags så lät vi all disken stå ( det var endel från igår och i morse, ingen diskmaskin i det här huset och svärföräldrarna ramlade in och då blev det  kaffe och poker…disken kvar och så fick det bli), Svante gick ut till båten för att börja förbereda henne för sjösättning och jag tog med mig Coccos på en långpromenad. Visst försvann tankarna ibland bort på vad jag skulle kunna göra sedan eller inte fick glömma men tillbaka till mitt andetag och sedan det som fanns runt omkring…….fåglarna, bilarna, ljudet från bilarna som försvann ju längre in i skogen vi kom, dofterna, solen, lycklig hund som fick springa lös en stund, tillbaka in bland husen, folk har hängt ut tvätt, en pappa springande efter sitt barn som lär sig cykla, två tjejer i 11-12 års åldern med likadana, nya rosa västar och nya skor - bästisar kanske?, en äldre dam med rullator som tittar ner på den torra marken - jag säger hej och hon tittar upp och ler med hela ansiktet och hälsar tillbaka…….så mycket härligt som fanns runt mig precis där och då. Och vet du va? När jag kom hem stod disken fortfarande kvar :-) Men!! Solen lyste ju fortfarande på ett hörn på tomten där vi har två goa stolar och det är lite vindskyddat….hm…
Jo jag satte mig en stund med filt och stickade lite i solen. Fick sällskap av katten som kröp upp och lade sig på garnet :-)
När solen försvann så tog jag ett djupt andetag och gick in till disken. Den var kvar och jag kunde, fylld med härlig vårenergi, samt känsla av att ha unnat mig själv att njuta, ta tag i disken med ett leende.

Tänk vad läskigt mycket vi missar under dagarna för vi hela tiden är någon annanstans i tanken än där vi faktiskt är……
När jag sedan tänker på vad Svante sa i morse "- så här är när det är som bäst här"…..så känns det helt självklart att vi åtminstone ska ta tillvara de stunderna och njuta av dem när de kommer.

Ha en skön söndagkväll <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar